Digiapu ja työhönvalmennus

Haastattelimme eräänä kuumana kesäpäivänä 7.7.2021 Marko Karjalaista, joka työskenteli Toimintojentalon Digiavussa IT-tukihenkilönä.

Hei, kertoisitko jotain itsestäsi ja koulutuksestasi?

Hei, olen Marko Karjalainen. Peruskoulun jälkeen kävin Seinäjoella ammattikoulussa datanomi-koulutuksen. Aluksi en tarkkaan tiennyt, mitä lähtisin opiskelemaan. Tietotekniikka on kuitenkin aina kiinnostanut, joten isän ehdotuksesta lähdin opiskelemaan sitä.

Mitä teit valmistumisen jälkeen?

Olin kesätöissä ja tein erilaisia lyhyitä pätkiä muissa töissä, kuten elokuvateatterissa konehuoneessa hetken.

Milloin kuulit Toimintojentalon Digiavusta?

Kuulin Toimintojentalosta ensimmäisen kerran, kun Työllisyyspalveluista kerrottiin, että Toimarille haetaan Digiapuun työntekijää. En tiennyt Toimarista paljoakaan etukäteen, muuta kuin että se on lounasravintola.

Mitä sen jälkeen tapahtui?

Otin yhteyttä Toimintojentalon työhönvalmennukseen ja sovimme tutustumiskäynnin. Aluksi sovittiin kuukauden työkokeilu Digiapuun, jonka jälkeen tehtiin sopimus palkkatuetusta työstä kahdeksaksi kuukaudeksi.

Kerro omin sanoin, mikä on digiavun tarkoitus?

Auttaa ja opastaa ihmisiä erilaisten digi- ja älylaitteiden, sekä niiden eri ohjelmien ja ominaisuuksien käytössä. Digiapu on tarkoitettu kaikille, mutta erityisesti sellaisten henkilöiden opastamiseen, ketkä eivät ole niin perehtyneitä tietotekniikkaan, kuten iäkkäämmät ihmiset.

Mitä työtehtäviä pidit tärkeimpinä ja opettavaisimpina?

Auttaminen ja opastaminen eri laitteiden parissa, erilaisten ohjelmien kanssa. Erilaisia työtapahtumia ehti kertyä yli 1000. Erityisesti pidin ongelmien ratkaisusta.

Miten asiakkaat ovat kokeneet digiavun?

Asiakkailta on tullut paljon hyvää palautetta. Heti kasvotusten, lehteen yleisöosastopalstalle ja vielä jälkikäteenkin on tultu kiittämään. Erityisesti asiakaspalvelusta sai hyvää palautetta, opastus oli selkeää ja eteni sopivaan tahtiin.

Työsuhde kesti kahdeksan kuukautta, mitä jatkosuunnitelmia sinulla on?

Haen töitä tällä hetkellä. Toivottavasti joku hyvä työpaikka löytyisi. Mieluusti saman alan tietotekniikanalan tehtäviä, jossa olisi myös asiakaspalvelua.

Miten näet työhönvalmennuksen ja valmentajien roolin?

Koin valmennuksen työkavereina. Paljon pääsin alusta asti itsenäisesti tekemään.

Voisitko suositella Toimintojentaloa työpaikkana muille, miksi?

Kyllä, Toimintojentalo on työpaikkana hyvä ja työporukka on mukava.

Onko näkemyksesi Toimintojentalosta muuttunut?

Aluksi luulin, että Toimintojentalo on vain lounasravintola. Vasta tutustumiskäynnillä ja työn aikana sain tietää eri toimialoista ja palveluista, mitä Toimarilla on, kuten kirpputorista.

Mitä mieltä olit, että Digiapu oli kirjaimellisesti työmaakontissa, Digiboksissa?

En osannut ajatella etukäteen missä työpiste on. Kuulin asiakkailta, että aiemmin työpiste on ollut Toimintojentalon puolella. Nykyinen tila on mielestäni hyvä, jos opastetaan yksityisyyttä vaativissa asioissa, kuten esimerkiksi verkkopankin käytössä. Tila mahdollistaa luottamuksellisuuden ja henkilökohtaisuuden.

Näetkö, että digiapu maksuttomana palveluna on tarpeellinen?

Kyllä, mielestäni on siistiä, että kaupunki tarjoaa tällaista palvelua ilmaiseksi. Palvelu taitaa olla ainutlaatuinen, muualla ei käsittääkseni ole ihan vastaavaa. Muutamia kertoja on soitettu toiselta paikkakunnaltakin Ilmajoelta ja Mikkelistä ja kysytty kotikäynnille.

Miltä nyt tuntuu, mikä ollut parasta?

Hyvältä tuntuu. Vaikea sanoa mikä ollut parasta monesta asiasta. Pysyviä kavereitakin on tullut. Asiakkaita ja työkavereita tulee ikävä.

Haastattelussa mukana Marko Karjalaisen lisäksi Aapo Timonen työvalmentaja ja Sonja Meyer-Jokiranta, valmennuspäällikkö. Kiitämme Markoa loistavasta työstä!

Yhteydenottolomake

Voit ottaa meihin yhteyttä, täyttämällä allaolevan lomakkeen.