Työhönvalmennus 2020

”Erityisen tärkeänä pidän kaikkien yksilöllistä kohtaamista”

Seinäjoen kaupungin työhönvalmennuskeskuksen Toimintojentalon työvalmentaja Aapo Timonen vastaa kysymyksiin.

Kysymys: Olet aloittanut Toimintojentalon työvalmentajan työn kiinteistöhuollossa viime vuonna. Viime vuosi oli monella tapaa hyvin erilainen kuin aikaisemmat vuodet. Millaisia ajatuksia ja kokemuksia vuosi on sisältänyt?

”Itsellänihän ei ole kokemusta millainen niin sanottu normaali vuosi on Toimintojentalon työhönvalmennuksessa, mutta voin tosiaan kuvitella, että viime vuosi 2020 oli hyvin poikkeuksellinen. Aloitin Toimarilla maaliskuussa, muutama viikko ennen kuin toiminta keskeytettiin koronarajoitusten seurauksena. Oli erikoinen tilanne, kun oli juuri pääsemässä työhön kiinni ja sitten kaikki muuttuikin.

Koska työhönvalmennusta ei voitu toteuttaa, siivosimme ja remppasimme Toimarilla perusteellisesti. Samalla suunniteltiin uusi Kauppakassipalvelu ikäihmisten tueksi, joita suositeltiin pysymään kotona. Vaikka toiminta olikin lakkautettuna, pidimme yhteyttä Toimarin työhönvalmennettaviin. Kesäkuussa palattiin toteuttamaan työhönvalmennusta ja heinäkuun olimme kesälomalla. Joten muutosta muutoksen perään on ollut. Syksy ollaan saatu olla auki, mutta toimintaan on edelleen vaikuttanut muuttuva tautitilanne ja työhönvalmennusta on toteutettu etäpalaverien merkeissä ja välillä suusuojukset naamalla ja litrakaupalla on kulunut käsidesiä.”

Työhuoneessa iloinen ilmapallo.

Kysymys: Millaisia asioita ja tekemisiä työvalmentajan työsi sisältää?

”Toimin työvalmentaja kiinteistöhuollossa, johon kuuluu siistijät ja talonmiehet ja lisäksi Digiapu. Nimensä mukaisesti talonmiehet hoitavat kiinteistöön liittyviä järjestely- ja huoltotoimenpiteitä, purkavat tukkukuormia, vastaavat ulkoalueiden siisteydestä ja toimivat muutenkin yleismiehinä hoidellen milloin mitäkin työtehtäviä maalauksesta laavun nuotiovastaaviksi. Siistijät huolehtivat tilojen ylläpitosiivouksen päivittäin ja tarvittaessa perussiivouksen, pyykkihuollon ja somistavat kahvioita ja kokoustiloja yhteistyössä muiden toimialojen kanssa.

Digiavun työntekijä puolestaan tekee päivystystä, kotikäyntejä ja pitää tietokonekerhoa. Ylipäätään auttaa erilaisten digilaitteiden kanssa. Tehtäviini kuuluu perehdyttäminen ja työssä opastaminen. Lisäksi yksilökeskusteluiden pitäminen ja erilaisiin verkostopalavereihin osallistuminen valmennettavien hyväksi. Lyhyesti siis työni sisältää työhönvalmennusta sekä yksilö- ja yhteisövalmennusta.”

Kysymys: Mitä pidät siinä erityisen tärkeänä?

”Erityisen tärkeänä pidän kaikkien yksilöllistä kohtaamista. Työhönvalmennuksessa olevat voivat olla hyvin erilaisissa elämäntilanteissa ja tärkeä on tukea kutakin henkilökohtaisesti hänelle tärkeissä asioissa. Ei ole olemassa yhtä mallia, minkä mukaan voitaisiin mennä. Kaikilla on myös hyvin erilainen suunta elämässä. Toisilla työelämä on tavoitteena, toiset saattavat hakea sillä hetkellä työhönvalmennuksesta rytmiä arkeensa, eikä työelämä ole sillä hetkellä oikea tavoite. Mielestäni työhönvalmennuksen tärkeimpiä asioita ovat onnistumisen kokemukset ja kuuluminen johonkin ryhmään, tässä tapauksessa työporukkaan.”

Yhteydenottolomake

Voit ottaa meihin yhteyttä, täyttämällä allaolevan lomakkeen.